Nederlandse Vlindertuinen | 16 Juni 2018

Het was weer eens tijd om een bezoekje te brengen aan de Nederlandse vlindertuinen. Hoewel je in de meeste vlindertuinen meestal dezelfde soorten tropische vlinders aantreft, hebben we een aantal vlindertuinen waar wij een bezoekje aan brengen. Waar wij het meeste komen en ook een jaarabonnement hebben is Vlinders aan de vliet 

maar ook gaan we graag ons geluk beproeven bij de Passieflorahoeve en de Orchideeën Hoeve.

Met een beetje geluk tref je daar net weer een paar andere soorten als in die andere vlindertuinen. 

 

Tropische vlinders, ondanks dat ze niet in onze vrije natuur voorkomen en er misschien ook geen sprake is van "echte" natuurfotografie, blijft het een genot om deze prachtige exemplaren te fotograferen, en laten we niet vergeten dat deze vlinders in het land van herkomst wel degelijk in de vrije natuur rondvliegen. De Nederlandse vlindertuinen hebben ze goed mogelijk hun natuurlijke omgeving proberen na te bootsen. 

Dus eigenlijk ben je gewoon in Nederland in een stukje tropen. Neem nou bijvoorbeeld de hamadryas vlinder.

Er is geen Nederlandse naam voor deze vlinder. In rust houding hangen deze vlinders altijd ondersteboven, ook hier op de foto's. De mannetjes maken vaak een opvallend knisperend geluid. In het Engels worden deze vlinders daarom "cracker"(kraker) genoemd. De mannetjes maken dit geluid om vrouwtjes te lokken en andere mannetjes te verjagen. Deze hamadryas vlinder heet, ondanks de vooral blauwpaarse kleur, red cracker

( Hamadryas amphinome ) De herkomst van deze vlinder is Zuid- en midden Amerika, Mexico en de Caraïben.

De spanwijdte van deze vlinders is 6,5 a 8,5 cm.

 

Een andere biijzonder vlinder om ook even onder de aandacht te brengen is de Thyridia psidii

Thyridia psidii vliegt normaal gesproken op een hoogte van 3 meter of meer boven het maaiveld. De mannetjes zijn voornamelijk 's morgens actief, maar vrouwen kunnen tijdens het midden van de dag zachtjes over smalle, door de zon verlichte paden in het bos zweven. De vlinders zijn bijna altijd alleen te zien. Beide geslachten bezoeken Lantana, Hamelia, Inga en Carica-bloemen voor nectar.

De herkomst van de geïllustreerde ondersoort Thyridia psidii ino verdeelt Ecuador naar Peru en Bolivia. De Midden-Amerikaanse ondersoort melantho die wordt gedistribueerd van Guatemala naar Panama heeft veel zwaardere zwarte aftekeningen op de voorvleugels, en heeft oranjerode achtervleugels waarbij er een prominente zwarte vlek aan het einde van de discale cel is. Er zijn tussenvormen in Venezuela en elders die zijn gemarkeerd als ino maar een doorschijnende oranje grondkleur hebben.

Idea Leuconoe

De Idea leuconoe, beter bekend als de papiervlinder, is een bijzonder grote vlinder. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van 15 centimeter.

Door het grote vleugeloppervlak met weinig vliegspieren heeft de Idea leuconoe een trage vleugelslag. Na enkele vleugelslagen gaat deze vlinder over tot een glijvlucht door de lucht. Een gemakkelijke prooi voor roofdieren zou je denken. Maar daar hoeft de papiervlinder niet bang voor te zijn. De rups van deze vlinder smult namelijk volop van de frederiksbloem, een giftige plant. Hierdoor draagt de vlinder ook giftige stoffen met zich mee. De rovers laten dit maaltje dus liever vliegen.

Oorsprong: China, Maleisië, Filipijnen en Indonesië

Een lastige vlinder om in vlindertuinen te fotograferen is de Colobura dirce omdat deze zich het liefst op de nectarborden bevindt, maar wil deze vlinder toch even onder de aandacht brengen. 

In Nederland wordt de Colobura dirce ook wel zebravlinder genoemd. Als je deze vlinder spot, weet je waarom hij deze naam draagt. Aan de onderkant van zijn vleugels zit namelijk een patroon van witte en zwarte strepen. Een patroon dat veel weg heeft van de vacht van een zebra. De bovenkant van de vleugel van de Colobura dirce is zwart met op de voorvleugel een horizontale witte lijn. Deze vlinder is een snelle vlieger, dus houd je ogen goed open in de grootste vlindertuinen van Nederland!

Graphium agamemnon

Met zijn snelle vleugelbewegingen is het lastig om het prachtige zwartgroene vleugelpatroon van de Graphium agamemnon te bewonderen in de Vlindertuin. De Graphium agamemnon is een onrustige vlieger die zijn vleugels constant laat bewegen, zelfs als hij nectar uit een bloem zuigt.

De vlinder komt oorspronkelijk voor in delen van Azië en Australië, waar de Graphium agamemnon het liefst vliegt tussen de boomtoppen van de jungle. Ze dalen alleen af om nectarbloemen zoals de lantana, ixora of mussaenda te bezoeken.

Catonephele numilia .. Soms komt het voor bij vlinders dat het vrouwtje totaal niet op het mannetje lijkt.

De Catonephele numilia is zo'n vlindersoort. Links op de foto het vrouwtje en rechts en midden het mannetje.

Er is seksueel dimorfisme bij de volwassenen, waarbij de mannetjes zwart zijn met zes oranje stippen of Orange band op het dorsale oppervlak van de vleugels, terwijl vrouwen zwart zijn met rode en witte stippen op de voorvleugels. Deze vlinder vliegt meestal over de grond en dicht bij de rijpe vruchten en bloemen. Het kan een maand leven. Volwassenen voeden zich met rot fruit, terwijl rupsen zich voeden met Alchornea soorten (familie Euphorbiaceae).

Wanneer je bij de passieflorahoeve op bezoek bent, zijn er meerdere vlindertuinen beschikbaar. 

Een van die tuinen is de natuurlijke vlindertuin, waar je naast vlinders ook prachtig bloemen kunt vastleggen.

Tot slot..

Ik had jullie in dit verslag ook graag foto's laten zien van de vogelvlinder ( Ornithoptera euphorion ), 

welke in juni te zien had moeten zijn bij vlinders aan de vliet, maar helaas! Laten we hopen op vertraging en dat die vlinder de volgende keer op mijn website getoond kan worden ( Bucket List ;) ) Kijk op onze determinatie pagina of in onze portfolio onder het menu vlinders voor meer prachtige foto's van tropische vlinders.

Bedankt voor de aandacht en tot een volgende keer!

Foto hierboven: Dryadula phaetusa

Commentaren: 0